8 Aralık 2013 Pazar

İntranet ve Extranetin İş Yaşamına Etkileri

İnternet teknolojisi ve onun türevleri olan intranetler (şirket içinde çalışanları ve sistemleri birbirine başlayan network) ve extranetler (iş ortaklarını ve sistemlerini birbirine başlayan network) iş dünyası üzerinde çok derin ve geniş bir etki gösteriyor.

İntranetler, bir şirketin en alt seviyesine bile katkıda bulunuyor. Bu da intranet kullanan kurumların sayısındaki hızlı artışın sebebini ortaya koymaktadır. İntranetler iş süreçlerini verimli hale getiren, iletişim ağını geliştiren, işbirliğini artıran, bilgi teknolojisine sahip olma maliyetini düşüren stratejik ve taktiksel avantajlar sunarlar. İntranetler önceleri uygulaması yüksek maliyetli ve zor olan hizmetleri üretmek için firmalara kolaylık sağlarlar.İntranetler sadece üretim artışına sebep olmaz, iş ve teknoloji çevrelerindeki değişikliklere kurumları çok çabuk adapte ederek onları çevik bir hale getirirler. İntranetler yeni sistemlere yatırım yapmak için düşük maliyetli avantajlara sahiptir, çünkü intranetler network altyapısı, iş istasyonları serverlar ve eski uygulama sistemlerini de içeren yeni bilgi sistemlerine yatırımı artırırlar.

Bir şirketteki hemen hemen her departman intranetlerin güç ve esnekliğinden yoğun olarak istifade ediyor. Önceki uygulamalar insan kaynakları, pazarlama ve satış fonksiyonları üzerine yoğunlaşırken, yeniden yapılandırma, müşteri hizmet vs. desteği, finans, üretim ve işletmeleri de içeren kurumdaki diğer departmanlar intranetin avantajlarından yararlanırlar. 

3 yorum:

  1. Web 2.0 ve ardından web 3.0 ın gelişme göstermesiyle intranet ve extranet yerini daha geniş kapsamlı ve daha modern programlara bırakmış olabilir ya da olacaktır kanımca...

    YanıtlaSil
  2. Intranet ve Extranet kurumlar için hayati önem taşımaktadır zira şirket içerisinde daha önce yaşanılan problemleri çözebilmek için önceden yaşanmış olaylardan tecrübe edinerek yaşanılan sorunu çözmek için bir formül olabilmektedir. Ayrıca kurumsal iletişim bakımından çalışanların birbirleri ile iletişime geçebilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

    YanıtlaSil
  3. intranet ve extranet şirket içerisinde, ortaklar arasında bilgi akışının hiyerarşik yapıya takılma dönemini geride bırakan büyük teknolojik buluşlardır. İletişimi kolaylaştırmıştır ve daha da gelişime açıktır.

    YanıtlaSil